Sposób przygotowania:
Turecki chlebek
Do miski wsypac make, sol, drozdze, kasze manna, cukier i wlac letnia wode. Calosc wyrabiac tak dlugo az ciasto bedzie odchodzic od rak (jesli trzeba to dodac jeszcze troche maki). Miske wysmarowac olejem i wlozyc ciasto , przykryc folia spozywcza i odstawic na ok. 60 min. do wyrosniecia. Po tym czasie ciasto krotko wyrobic, rozwalkowac i wylozyc na blache wylozona papieem do pieczenia. Lyzka drewniana zrobic wglebienia w ciescie, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac slonecznikiem lub sezamem. Odstawic na ok. 20-30 min. do ponownego wyrosniecia. Piec ok. 15 min. w temp. 200-220°C. Chlebek ten podaje sie z maselkiem ziolowym lub czosnkowym na imprezach grilowych.
![Turecki chlebek Turecki chlebek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/turecki-chlebek-44402.jpg)
![Turecki chlebek Turecki chlebek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/turecki-chlebek-44403.jpg)
![Turecki chlebek Turecki chlebek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/turecki-chlebek-44404.jpg)
![Turecki chlebek Turecki chlebek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/turecki-chlebek-44405.jpg)
msewka
Natala1210
andzia67
Pyza
luna
Tak Pyza, chlebek jest pieczony na duzej blasze. To taki chlebek do odrywania, ktorego kawalki mozna podpiekac ponownie na grilu i podawac cieply i chrupiacy z maselkiem:)
Pyza
Dzięki, już zapisałam sobie przepis :-)
robertjankopp