Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Twarogowe pierożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Serowe ciasto na pierożki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i owsianej. Charakterystyczny smak ciasta wspaniale współgra z jabłkowym nadzieniem.

Twarogowe pierożki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Twarogowe pierożki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Twarogowe pierożki z jabłkami
Masło rozpuścić, a twaróg dokładnie zmielić. Na stolnicy umieścić wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok 5mm i wycinać krążki o średnicy ok 6cm. Jabłka obrać i pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Wsypać cukier i cynamon. Wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę jabłek i sklejać jak zwykłe pierogi. Dokładnie, bo mogą się rozklejać w trakcie pieczenia. Ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180*C przez ok 30min, aż dobrze się zrumienią. Smacznego!
Twarogowe pierożki z jabłkami
Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy.
Twarogowe pierożki z jabłkami
Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i cynamonem.
Twarogowe pierożki z jabłkami
Na krążki ciasta nakładać po łyżeczce jabłek.
Twarogowe pierożki z jabłkami
Pierożki układać na blaszce do pieczenia.