ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Tymbaliki z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Doskonale nadaje się na wigilijną przystawkę

Tymbaliki z dorsza

Składniki:

Tymbaliki z dorsza

 

  • 350 g filetów z dorsza atlantyckiego
  • 8 krewetek
  • 1 awokado
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Galareta :
  • 1 litr bulionu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Tymbaliki z dorsza
Filety z dorsza przypraw solą,pieprzem i piecz 10 min w nagrzanym do temp.170`C piekarniku lub gotuj 10 min w bulionie.Warzywa oczyść i gotuj przez 15 min w bulionie,na ostatnie 3 min włóż także pozbawione ogonów krewetki.Bulion przecedź przez sito,przypraw solą i sokiem z cytryny,zagotuj,zdejmij z ognia i dodaj żelatynę.Mieszaj całość do rozpuszczenia żelatyny i odstaw w chłodne miejsce.Ugotowane marchewki i pietruszkę pokrój w słupki, a awokado w plasterki.
Do pojemników na tymbaliki,np.filiżanek do kawy espresso,wlej odrobinę gęstniejącego bulionu,następnie włóż cząstkę dorsza,krewetkę,warzywa i plasterek awokado.Zalej całość bulionem i odstaw do zgęstnienia.Tymbaliki wyjmij z foremek i podawaj z cytryną lub chrzanem.