Sposób przygotowania:
Tymiankowy dorsz prawie po grecku
Dorsza pokroić na kawałki . Polać sokiem z cytryny i łyżka oleju. Zostawić na 20 minut. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „ i zeszklić na oleju. Obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki ( tzw. julienkę) marchew. Dołożyć marchewkę do zeszklonej cebuli . Chwilę smażyć . Podlać wodą , dodać przyprawy -ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut . Dołożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i maggi .Zagotować . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin w lodówce by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.