Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Uboga zapiekanka meksykańska

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kukurydzę, fasolę oraz pomidory odcedzić z zalewy, pomidory rozgnieść widelcem.

Uboga zapiekanka meksykańska

Składniki:

Uboga zapiekanka meksykańska

 

  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 1 puszka konserwowej fasoli
  • 1 puszka (20 dag) pomidorów w zalewie
  • 1 spora czerwona cebula
  • sól
  • papryka
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • ewentualnie łyzeczka miodu

Sposób przygotowania:

Uboga zapiekanka meksykańska
Kukurydzę, fasolę oraz pomidory odcedzić z zalewy, pomidory rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać lub zetrzeć an tarce. Całosć dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą, papryką, cukrem i ewentualnie miodem rozrobionym z sokiem z cytryny. Przełozyć do natłuszczonej formy do zapiekania, posypać wiórkami zimnego masła lub margaryny. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45 min. Podawać z dodatkiem bułeczek, które dobrze jest wstawić na moment do piekarnika, by się lekko zarumieniły. Dobrym dodatkiem są też parówki lub serdelki z wody.