Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1317]

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Niezwykle aromatyczne, mięciutkie i jednym słowem - przepyszne. Jest proste w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi.

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

 

Dodatkowo:

  • miód do posmarowania wierzchu
  • bakalie do posypania

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

Orzechy:

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)
Orzechy powinny w ciescie dac się "wyczuć".

Orzechy posiekać malakserem lub zmielić młynkiem - nie na drobny pył.

Ciasto:

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)
Forma może być o dowolnym kształcie.

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodawać po jednym jajku i łyżce zmielonych orzechów - ciągle miksując.
Wsypać kakao z przyprawą korzenną.

Nie przerywając miksowania - naprzemiennie dodawać: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i rum. Powstałe ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)
Przed pieczeniem wyrównać wierch ciasta.

Ciasto piec do twz. "suchego patyczka", około 60-70 minut w 180 stopniach.

Wierzch:

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)
Orzechy najlepiej uprzednio posiekać.

Ciepłe ciasto delikatnie posmarować miodem i posypać orzechami.