iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ucierany jabłecznik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis zaczerpnięty ze strony "Kulinarni łowcy smaku".

Ucierany jabłecznik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ucierany jabłecznik

 

Sposób przygotowania:

Ucierany jabłecznik
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać cukier i chwilkę razem przesmażyć na koniec dodać cynamon i wystudzić. Ciasto: Margarynę rozpuścić i wystudzić. 2 jajka i 1 żółtko utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać w trakcie dodać śmietankę i przestudzoną margarynę. Formę do pieczenia 28cm na 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką na dno wylać połowę ciasta i piec w temp. 180 st 20 min po tym czasie ciasto wyjąc z piekarnika posmarować pozostałym białkiem, wyłożyć na nie całą masę jabłkowa i wylać resztę ciasta. Wstawić jeszcze raz do piekarnika na 25-30 min i dopiec ciasto po upieczeniu posypać sporą ilością cukru pudru.
Ucierany jabłecznik
Połowe utartego ciasta wyłożyc do formy
Ucierany jabłecznik
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka
Ucierany jabłecznik
Na jabłka wylać resztę utartego ciasta