iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Udka kurczaka w sosie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczny kurczak na obiad lub kolacje.

Udka kurczaka w sosie.

Składniki:

Udka kurczaka w sosie.

 

 

  • 6 udek kurczaka - średniej wielkości kurczak
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • majeranek, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w sosie.
Udka kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Zdjąć skórkę, skropić sokiem z cytryny i dobrze doprawić mięso - majerankiem, solą, pieprzem. Odstawić na jakąś godzinę do lodówki. W tym czasie na patelnie wlać ok 2 łyżek oliwy z oliwek, dodać czosnek obrany, pokrojony w krążki - zrumienić, dodać cebulę, obraną - pokrojoną (jak kto chce), podsmażyć aż cebula się zeszkli. Dodać sos sojowy, wymieszać. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i zrumienić udka kurczaka (uwaga może strzelać bo jest skropiony cytryną) zalać wodą (1 szklanka ciepłej wody) w której rozpuściliśmy kostkę rosołową i dusimy ok 20 min. Pod przykryciem na małym ogniu. Jak będzie już mięso miękkie wykładamy i do tego co pozostało (sos) dodajemy cebulę z czosnkiem mieszamy i mielimy blenderem - uzyskany sos (sos spróbować bo może należy dodać soli i pieprzu), podajemy z kurczakiem.