Sposób przygotowania:
Udka kurczaka zapiekane z ryżemPrzygotowanie kurczaka
Udka kurczaka posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na jakiś czas do lodówki (ok. godzinę). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka z każdej strony.
Ryż wysypać z woreczków na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia.
Cebulę pokroić w cienkie plastry i ułożyć na ryżu. Na to wyłożyć obsmażonego kurczaka.
Przygotowanie sosu i wykończenie dania.
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i przesmażyć. Następnie dodać wodę i pozostałe przyprawy.
Chwilę razem pogotować. Na końcu dodać keczup i gotować aż wszystko się połączy. Przygotowanym sosem zalać ryż i udka.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec bez przykrycia ok. godziny. Można od czasu do czasu delikatnie przemieszać
fikador