iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zapiekane udka na słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałatkę jarzynową możemy z powodzeniem zastąpić sałatką grecką lub też inną ulubioną. Możemy też udka podawać z ziemniakami.

Zapiekane udka na słodko

Składniki:

Zapiekane udka na słodko

 

  • 2 kg podudzi z kurczaka,
  • 1/2 puszki ananasa,
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego,
  • łyżeczka octu,
  • łyżka przyprawy do kurczaka,
  • łyżka oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Zapiekane udka na słodko
Z podudzi wyjmujemy kości, lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę, mieszamy ocet, przyprawę do kurczaka, olej, rozgnieciony czosnek, miód,sól, pieprz,smarujemy marynatą udka i odstawiamy je na 3 godziny. Po upływie tego czasu pieczarki oraz ananasa drobno kroimy, ser ścieramy na tarce, mieszamy ze sobą. W każde udko wkładamy farsz i składamy na pół. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sokiem z ananasa i pieczemy godzinę pod przykryciem w temp. 160 stopni. Podajemy z sałatką jarzynową.