Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Udka majonezowo- grzybowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne udka pachnące grzybami i suszonymi pomidorami.

Udka majonezowo- grzybowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka majonezowo- grzybowe

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju, z ziołami
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • olej
  • 1 łyżka masła ekstra
  • papryka słodka w proszku
  • odrobina papryki ostrej w proszku
  • vegeta
  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Udka majonezowo- grzybowe
Udka myję i osuszam ręcznikiem kuchennym. Nacieram vegetą, obiema paprykami i smaruję przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawijam w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki.Grzyby moczę i gotuję. Studzę. Cebulę kroję w kostkę i smażę na maśle. Do miski rozdrabniacza wkładam grzyby, cebulę, suszone pomidory i majonez, sól i pieprz i krótko rozdrabniam, tak,żeby pozostały małe kawałeczki. Na każdym udku podważam skórkę, tak by jej całkowicie nie oderwać i wkładam łyżkę farszu. Skórkę naciągam,smaruję olejem i wyrównuję.Piekłam w piekarniku halogenowym 50 min. a w piekarniku kuchenki 60 min. w 180*C.
Udka majonezowo- grzybowe
Udka przygotowane do faszerowania grzybami
Udka majonezowo- grzybowe
Grzyby suszone cebula i pomidory suszone zmiksowane
Udka majonezowo- grzybowe
Farsz z dodatkiem gęstego majonezu.....
Udka majonezowo- grzybowe
Zafaszerowane udka przygotowane do pieczenia