2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Udka o cytrynowo-ziolowym smaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Udka pieczone inaczej niż zwykle w cytrynowo ziołowej marynacie.Idealne na sylwestrowy ciepły bufet i nie tylko.

Udka o cytrynowo-ziolowym smaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka o cytrynowo-ziolowym smaku

 

  • 7 udek z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sol pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Udka o cytrynowo-ziolowym smaku
W małym rondelku rozpuszczamy masło dodajemy olej zioła i przyprawę do kurczaka ,oraz zmiażdżony czosnek i wyciskamy do tego sok z cytryny.Marynatę zagotować i zostawić do przestudzenia.Udka myjemy i nacieramy z każdej ze stron tą zimną marynatą ,drugą cytrynę obieramy ze skórki kroimy na grube plastry ,cebulę obieramy i też kroimy na plasterki ,mięso nasmarowane wkładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy mięso pokrojoną cytryną i cebulą i wstawiamy do nagrzanego do 180* piekarnika i pieczemy do zrumienienia mięsa około 1-1,5 godz. Podajemy jako samodzielne danie lub z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką.
Udka o cytrynowo-ziolowym smaku
Udka myjemy osuszamy.....................
Udka o cytrynowo-ziolowym smaku
Z ziół i soku z cytryny oraz oleju robimy marynatę
Udka o cytrynowo-ziolowym smaku
Resztę cytryny obieramy i kroimy na plastry przekładamy mięso i pieczemy