Sposób przygotowania:
Udka w marynacie z mango:
Wymieszać marynatę z majonezu, 2 łyżek oleju, konfitury z mango, sosu Sambal Oelek, papryki mielonej i pieprzu. Wysmarować nią udka i zostawić na 30 minut w lodówce.
Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju. Na gorący wkładać oblepione marynatą udka i smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć udka do garnka. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Przelać do garnka. Dusić pod przykryciem na małym gazie 1 godzinę. Pokrywka powinna być lekko uchylona tak by płyn odparował do objętości ok 1/2 szklanki. Doprawić sos do smaku.
Podałam z makaronem ryżowym o smaku mango.
Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju. Na gorący wkładać oblepione marynatą udka i smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć udka do garnka. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Przelać do garnka. Dusić pod przykryciem na małym gazie 1 godzinę. Pokrywka powinna być lekko uchylona tak by płyn odparował do objętości ok 1/2 szklanki. Doprawić sos do smaku.
Podałam z makaronem ryżowym o smaku mango.
elzbieta8960
Babciagramolka
Pewnie tak- ale nie umiem powiedzieć w jakiej proporcji -ja sobie przywiozłam konfiturę, chetney i suszone mango z Anglii bo mi bardzo posmakowało doprawianie chetneyem z mango mięs .W zasadzie można pokroić mango i usmażyć tak jak na dżem z odrobiną cukru i mieć do doprawiania mięs ( albo zrobić tylko z kawałka do jednej porcji. Nie wiem - muszę sprawdzić jak trafię świeże mango. - podobnie będzie smakować z morelową konfiturą
elzbieta8960