senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Udka w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udko podsmażyć na oleju z masłem.

Udka w sosie curry

Składniki:

Udka w sosie curry

 

  • ilość udek z zależności od osób, np. dwie porcje - 2 udka,
  • przepis na jedną porcję:
  • 1 udko z kurczaka,
  • 1/4 szklanki bulionu (może być kostka rosołowa rozpuszczona),
  • pół cebuli średniej,
  • niecała łyżka masła,
  • łyżeczka oleju,
  • pół ząbka czosnku,
  • sok z cytryny (ok. 2 łyżeczek),
  • 1 łyżka curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy

Sposób przygotowania:

Udka w sosie curry
Udko podsmażyć na oleju z masłem. Cebulę pokroić w drobną kostkę - wrzucić do kurczaka. Dodać curry. Podsmażyć razem.
Po około 2-3 minutach dodać przygotowany bulion, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, listek laurowy. Dusić na małym ogniu przez ok 45 minut. Podawać z ryżem, ziemniakami.