Sposób przygotowania:
Udka w sosie grzybowo-serowym :
Namoczyć w wodzie grzyby , zlać po 10 minutach wodę , zalać ponownie 1/2 litra . Ugotować na małym gazie .Udka natrzeć łyżką oleju zmieszaną z 2 łyżkami sosu sojowego i 1/2 łyżeczki pieprzu .Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i obsmażyć na rumiano udka . Dołożyć pokrojone w ,,piórka cebule " i smażyć aż się zeszklą .Przełożyć udka z cebulą do garnka i wlać do nich grzyby wraz z wywarem z gotowania . Dusić na małym gazie ok. 40 minut ( kurczak ma być miękki). Ser pokroić bardzo drobno i wrzucić do sosu razem z masłem . Ogrzewać mieszając aż się rozpuści całkowicie . Doprawić do smaku pieprzem , sosem sojowym . Podałam z makaronem Farfale gotowanym na drobiowym bulionie z kostkize szczyptą kurkumy posypane natka pietruszki .
cherry
Henia
Ostatnio często korzystam z przepisów Buni i są rewelacyjne! Te udka w sosie grzybowo - serowym też brzmi apetycznie.