Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Udka w sosie grzybowo-serowym :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Aromatyczny kurczaczek z kremowym sosie - pycha .

  Udka w sosie grzybowo-serowym :

Składniki:

Udka w sosie grzybowo-serowym :

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 12 kapeluszy grzybków suszonych
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ser Camembert z grzybami
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • pieprz grubo mielony kolorowy
  • sos sojowy grzybowy do smaku
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Udka w sosie grzybowo-serowym :
Namoczyć w wodzie grzyby , zlać po 10 minutach wodę , zalać ponownie 1/2 litra . Ugotować na małym gazie .Udka natrzeć łyżką oleju zmieszaną z 2 łyżkami sosu sojowego i 1/2 łyżeczki pieprzu .Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i obsmażyć na rumiano udka . Dołożyć pokrojone w ,,piórka cebule " i smażyć aż się zeszklą .Przełożyć udka z cebulą do garnka i wlać do nich grzyby wraz z wywarem z gotowania . Dusić na małym gazie ok. 40 minut ( kurczak ma być miękki). Ser pokroić bardzo drobno i wrzucić do sosu razem z masłem . Ogrzewać mieszając aż się rozpuści całkowicie . Doprawić do smaku pieprzem , sosem sojowym . Podałam z makaronem Farfale gotowanym na drobiowym bulionie z kostkize szczyptą kurkumy posypane natka pietruszki .