Sposób przygotowania:
Udka w sosie sezamowym na ostro
Udka opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami jak sól, zmiażdżony lub granulowany czosnek, ostra mielona papryka i pieprz cytrynowy oraz wstawić do lodówki na kilka godzin. następnie rozgrzać olej sezamowy w brytfannie i na rozgrzany kłaść udka.
Smażyć na silnym ogniu przez 20 min., by wszystkie cztery sztuki się dobrze zrumieniły. Następnie zmniejszyć ogień, a udka zalać wodą lub bulionem drobiowym sporządzonym w osobnym garnku, dodać liść laurowy, ziele angielskie, opaloną na palniku cebulę w połówkach lub ćwiartkach lub całe obrane i opłukane szalotki.
Sezam uprażyć na małej rynce na jednej łyżce oleju przez 1-2 min., mieszając żeby się nie przypalił, a potem wsypać do duszącego się dania. Po 45 min. wyłączyć palnik pod brytfanką i doprawić danie sosem Worcesterem lub pastą sambal oelek ze dwie łyżeczki.
Zamieszać, spróbować sos i podawać z ryżem białym lub makaronem sojowym nitki.
Smażyć na silnym ogniu przez 20 min., by wszystkie cztery sztuki się dobrze zrumieniły. Następnie zmniejszyć ogień, a udka zalać wodą lub bulionem drobiowym sporządzonym w osobnym garnku, dodać liść laurowy, ziele angielskie, opaloną na palniku cebulę w połówkach lub ćwiartkach lub całe obrane i opłukane szalotki.
Sezam uprażyć na małej rynce na jednej łyżce oleju przez 1-2 min., mieszając żeby się nie przypalił, a potem wsypać do duszącego się dania. Po 45 min. wyłączyć palnik pod brytfanką i doprawić danie sosem Worcesterem lub pastą sambal oelek ze dwie łyżeczki.
Zamieszać, spróbować sos i podawać z ryżem białym lub makaronem sojowym nitki.