marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka w sosie sezamowym na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dania z kuchni chińskiej maja spore powodzenie jak i z japońskiej, wietnamskiej, czy koreańskiej. Oprócz zup, prym wiodą, przystawki jak sajgonki lub pierożki Won-ton, drugie dania z ryżem i desery.

Udka w sosie sezamowym na ostro

Składniki:

Udka w sosie sezamowym na ostro

 

  • 4 udka kurze,
  • 1 l. bulionu drobiowo-warzywnego,
  • 1 średnia cebula lub 3 szalotki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego Worcester lub pasty sambal oelek,
  • 2-3 pełne łyżki sezamu białego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego do prażenia nasion sezamu,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • 5 ząbków zmiażdżonego czosnku,
  • słodka lub ostra mielona papryka,
  • pieprz cytrynowy,
  • olej roślinny do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Udka w sosie sezamowym na ostro
Udka opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami jak sól,  zmiażdżony lub granulowany czosnek, ostra mielona papryka i pieprz cytrynowy oraz wstawić do lodówki na kilka godzin. następnie rozgrzać olej sezamowy w brytfannie i na rozgrzany kłaść udka.

Smażyć na silnym ogniu przez 20 min., by wszystkie cztery sztuki się dobrze zrumieniły. Następnie zmniejszyć ogień, a udka zalać wodą lub bulionem drobiowym sporządzonym w osobnym garnku, dodać liść laurowy, ziele angielskie, opaloną na palniku cebulę w połówkach lub ćwiartkach lub całe obrane i opłukane szalotki.

Sezam uprażyć na małej rynce na jednej łyżce oleju przez 1-2 min., mieszając żeby się nie przypalił, a potem wsypać do duszącego się dania. Po 45 min. wyłączyć palnik pod brytfanką i doprawić danie sosem Worcesterem lub pastą sambal oelek ze dwie łyżeczki.

Zamieszać, spróbować sos i podawać z ryżem białym lub makaronem sojowym nitki.

Tagi:

sosy