Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka, w miodowej marynacie
Mięso oczyszczamy. Składniki marynaty mieszamy ze soba. Tj. ok. 6 łyżek oleju, 4 czubate miodu i przyprawy. Odstawiamy na 20 min, do lodowki. Po tym czasie nacinamy mięso i upychamy troche marynaty wewnatrz mięsa, jak i doladnie nacieramy je ta marynatą. Resztą marynaty oblewamy mięso. Kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i odkładamy do lodowki na noc. Nastepnie posypujemy, solą, pieprzem, odrobiną kurkumy. Całość polewamy kilkoma łyżkami porto i soku z pomaranczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez 1 godzine, pod przykryciem. Nastepnie bez przykrycia w temp. 200 stopni, przez 30 min, by skórka się zarumieniła. Smacznego!!!