Udka z kurczaka, w miodowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i soczyste miesko, na pyszny obiad.

Udka z kurczaka, w miodowej marynacie

Składniki:

Udka z kurczaka, w miodowej marynacie

 

  • udka z kurczaka (ilosc dowolna, ja mialam 10)

 

 

  • Na wierzch:
  • biale porto
  • sok z pomaranczy
  • kurkuma
  • rowniez sol i pieprz

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka, w miodowej marynacie
Mięso oczyszczamy. Składniki marynaty mieszamy ze soba. Tj. ok. 6 łyżek oleju, 4 czubate miodu i przyprawy. Odstawiamy na 20 min, do lodowki. Po tym czasie nacinamy mięso i upychamy troche marynaty wewnatrz mięsa, jak i doladnie nacieramy je ta marynatą. Resztą marynaty oblewamy mięso. Kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i odkładamy do lodowki na noc. Nastepnie posypujemy, solą, pieprzem, odrobiną kurkumy. Całość polewamy kilkoma łyżkami porto i soku z pomaranczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez 1 godzine, pod przykryciem. Nastepnie bez przykrycia w temp. 200 stopni, przez 30 min, by skórka się zarumieniła. Smacznego!!!