Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka w panierce z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ja dodaję paprykę ostrą, ale można zastąpić ją łagodną

Udka z kurczaka w panierce z papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z kurczaka w panierce z papryką

 

  • 4 szt udka z kurczaka,
  • 2 szt jajka,
  • 1/2 szkl bułka tarta,
  • 3 łyżki mąka,
  • 2 łyżki natka pietruszki siekana,
  • 2 łyżeczki papryka mielona,
  • 1 łyżka przyprawa uniwersalna,
  • do smaku Sól,
  • 5 ziaren pieprz cały,
  • 1 szt liść laurowy
  • tłuszcz do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w panierce z papryką
Mięso umyć, włożyć do gorącej wody, dodać przyprawę kucharek, liść laurowy, pieprz ziarnisty i ugotować do miękkości. Następnie wyjąć z wywaru, przestudzić, obrać ze skórki. Bułkę tartą wymieszać z papryką i natką pietruszki. Udka z kurczaka oprószyć mąką, zanurzać w roztrzepanych jajkach z dodatkiem szczypty soli i obtaczać w bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką.
Udka z kurczaka w panierce z papryką
Etap 1
Udka z kurczaka w panierce z papryką
Etap 2