Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka z jałowcem
Do moździerza przełożyć ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, płatki papryki, kumin i pieprz, dokładnie utrzeć. 4 łyżki oleju przelać do miski. Dodać do niego utarte przyprawy, sos sojowy, przyprawę do kurczaka, sól czosnkową i miód. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso oczyścić, umyć, podzielić na porcje. Do mięsa wlać marynatę i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła mięso w całości. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i mocno z każdej strony zrumienić na oleju. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody i marynatę, w której mięso się marynowało. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę).