Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ćwiartki z kurczaka ze świeżym rozmarynem z piekarnika.

Udka z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z rozmarynem

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy kurczak grillowany

Sposób przygotowania:

Udka z rozmarynem
Mięso umyć, lekko osuszyć i podzielić na porcje. Przygotować marynatę. W tym celu wymieszać olej z wyciśniętym czosnkiem, posiekanymi igiełkami rozmarynu, solą (jej ilość zależy od upodobań), pieprzem, sosem sojowym i przyprawą grillową. Tak przygotowaną marynatą natrzeć porcje mięsa i odstawić na godzinę do lodówki. Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Mięso piec ok. 1,5 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia udka odwrócić na drugą stronę, żeby również się przyrumieniła.
Udka z rozmarynem
Umyte osuszone i podzielone na porcje mięso.
Udka z rozmarynem
Marynata przygotowana z oleju czosnku sosu sojowego rozmarynu i przypraw.
Udka z rozmarynem
Natarte przygotowaną marynatą udka z kurczaka.
Udka z rozmarynem
Zamarynowane mięso ułożone w naczyniu do zapiekania.