misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Udka z ziemniakami i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

polecam coś na obiadek................

Udka z ziemniakami i ziołami

Składniki:

Udka z ziemniakami i ziołami

 

  • 80 dag udek kurczaka (bez kości)
  • 50 dag ziemniaków
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Udka z ziemniakami i ziołami
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i ziołami prowansalskimi, wymieszać i zostawić na 20-30 minut. Cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaki i łodygi selera obrać, umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, a seler w cienkie plasterki. W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, gdy nabiorą złotego koloru dodać mięso i smażyć, mieszając, 2-3 minuty na silnym ogniu, potem wlać wino i gotować póki w połowie nie wyparuje. Wówczas włożyć ziemniaki, marchew i seler. Potrawę przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, pod koniec wsypac natkę.