malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Udziec indyka w ciemnym sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sosik powstały podczas gotowania indyka jest bardzo gęsty i kremowy. Idealnie nadaje się do polania ziemniaków.

Udziec indyka w ciemnym sosie śliwkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udziec indyka w ciemnym sosie śliwkowym

 

  • 1 kg udźca z indyka,
  • 20 suszonych śliwek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe,
  • 1 marchewka,
  • pęczek kopru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Udziec indyka w ciemnym sosie śliwkowym
Mięso z indyka kroimy w duże części. Oprószamy solą i pieprzem, panierujemy mąką i obsmażamy na złoto. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, koper, listki oraz śliwki. Dusimy wszystko przez 50 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę. Zdejmujemy przykrycie i gotujemy kolejne 30 minut. Indyka podajemy polanego powstałym sosem.
Udziec indyka w ciemnym sosie śliwkowym
Zdejmowanie mięsa z kości indyka i krojenie na części
Udziec indyka w ciemnym sosie śliwkowym
Porcje mięsa indyka podczas obsmażania na złoto

Tagi:

śliwki indyk