malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Udziec indyka w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja rodzina bardzo lubi mięso z indyka. A powstały przy jego duszeniu sos ma niezrównany aromatyczny smak.

Udziec indyka w sosie grzybowym

Składniki:

Udziec indyka w sosie grzybowym

 

  • 4 udźce z indyka,
  • 20 dag suszonych grzybów,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek kopru,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • 1 cebula.

 

  • Marynata:

 

  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • łyżeczka przecieru.

Sposób przygotowania:

Udziec indyka w sosie grzybowym
Mieszamy wszystkie składniki marynaty i przekładamy je do dużej miski. Z udźca zdejmujemy mięso (kości zostawiamy do rosołu). Kawałki mięsa wkładamy w marynatę i zostawiamy na 12 godzin, czyli na noc w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy mięso i płuczemy. W garnku rozgrzewamy bulion, solimy go. Dodajemy kawałki indyka. A następnie posiekaną cebulę, listki, ziele i dusimy 30 minut. Grzyby moczymy przez 20 minut we wrzątku. Kroimy na mniejsze części i dodajemy do indyka. Dodajemy czosnek, tymianek, pietruszkę, koper oraz śmietanę. Dusimy kolejne 40 minut. Po tym czasie indyka powinien być miękki.