Sposób przygotowania:
Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy
Udziec myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi, nacieramy solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy go papryką. Odstawiamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie wkładamy go do rondla na rozgrzany olej. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przewracając udziec na obie strony. Gdy indyk będzie już prawie gotowy, dodajemy do rondla pokrojoną w pióra cebulę. Dusimy to aż cebula całkiem zbrązowieje. Wtedy dolewamy wody i zagęszczamy sos: do pół szklanki wody, wsypujemy mąkę, mieszamy aż znikną wszystkie grudki i wlewamy to do rondla małym strumieniem cały czas mieszając sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos doprawiamy maggi. Mięso kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami lub kluskami i surówką.