Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

UFO - pierogi z nadzieniem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierogi inaczej, na okrągło z owocami nazwane przez moje wnuki jako pojazd ufo

UFO  -  pierogi z nadzieniem owocowym

Składniki:

UFO - pierogi z nadzieniem owocowym

 

  • ciasto:
  • mąka - 35 dag
  • woda ciepła - ile wchłonie maka
  • ew. jajko - 1 szt
  • nadzienie:
  • jabłka - 2 szt
  • śliwki - 25 dag
  • ew. nektarynki
  • ryż - 20 dag
  • cukier - 5 łyżek
  • masło - 1,5 łyżki
  • aromat rumowy - 2 - 3 krople
  • ew. cukier waniliowy - 1 opak
  • sól
  • i do polania ugotowanych pierogów:
  • śmietana z cukrem.
  • sos np. śliwkowy, itp.

Sposób przygotowania:

UFO - pierogi z nadzieniem owocowym
Ryż (zamiast z ryżu możemy masę zrobić z kaszy manny lub kaszy jaglanej lub z kuskus gotujemy tak, by nie był do końca miękki .Studzimy ryż, a gdy jest już chłodny dodajemy do utarte na jarzynówce jabłka oraz drobno pokrojone śliwki lub nektarynki. Skrapiamy roztopionym masłem, dodajemy cukier do smaku aromat albo cukier waniliowy i mieszając zagotowujemy. Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody i ew. jajka zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek nakładamy 1 kopiastą łyżeczkę masy ryżowo owocowej, przykrywamy drugim kółeczkiem i dookoła okręgu szczelnie sklejamy uwypuklając środek z farszem , tworząc ni to kapelusz, ni to ufo. Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej nasze ufo-kapelusze i gotujemy. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem waniliowym śmietaną z cukrem i cynamonem, lub sosem owocowym.