Sposób przygotowania:
UFO - pierogi z nadzieniem owocowym
Ryż (zamiast z ryżu możemy masę zrobić z kaszy manny lub kaszy jaglanej lub z kuskus gotujemy tak, by nie był do końca miękki .Studzimy ryż, a gdy jest już chłodny dodajemy do utarte na jarzynówce jabłka oraz drobno pokrojone śliwki lub nektarynki. Skrapiamy roztopionym masłem, dodajemy cukier do smaku aromat albo cukier waniliowy i mieszając zagotowujemy. Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody i ew. jajka zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek nakładamy 1 kopiastą łyżeczkę masy ryżowo owocowej, przykrywamy drugim kółeczkiem i dookoła okręgu szczelnie sklejamy uwypuklając środek z farszem , tworząc ni to kapelusz, ni to ufo. Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej nasze ufo-kapelusze i gotujemy. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem waniliowym śmietaną z cukrem i cynamonem, lub sosem owocowym.