Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Ukłon w stronę Tokijki :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zachciało mi się eksperymentów .Nie będzie to na pewno danie japońskie ale smaczek orientalny jest .

Ukłon w stronę Tokijki :

Składniki:

Ukłon w stronę Tokijki :

 

  • 1 szklanka pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej
  • ½ szklanki marchewki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • ½ utartej na tarce jarzynowej gruszki Nasi ( lub naszej twardej nie specjalnie słodkiej )
  • 1 szklanka pokrojonego w paseczki konserwowego bambusa
  • 3 plastry ananasa z puszki ( z syropu )
  • 1 pierś z kurczaka ( połówka )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 10 dag cienkiego makaronu ryżowego
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki bulionu z drobiu ( ja dałam kawałeczek Bulionetki drobiowej Knorra i 2 łyżki wody )
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Ukłon w stronę Tokijki :
Pokroić mięso z kurczaka w kostkę ( tak wielkości ½ pudełka zapałek ). Posypać 2 łyżeczkami curry , wlać miód i sos sojowy .wetrzeć pastę w mięso i zostawić na 20 minut. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju .Wrzucić kapustę i marchew i smażyć mieszając 5 minut .Dodać bambus , pokrojonego w kostkę ananasa , gruszkę .Smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić pozostałym curry , pieprzem , skórką cytrynową .Dodać bulion ( lub wodę i Bulionetkę ) – zagotować. Na osobnej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i smażyć na nim mieszając mięso aż będzie rumiane ( ok. 5 minut ) . W tym czasie zagotować wodę i zalać wrzątkiem makaron .Niech postoi 2 minuty . Odsączyć . Podawać makaron z warzywami z woka i mięsem .( można wymieszać – można podać osobno ) .