SUPERPRZEPIS

Uspokajający Halibut

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Uspokajający Halibut Więcej zdjęć (3)

Radość serca czyli "Uspokajający Halibut" . . .

Składniki:

Uspokajający Halibut

 

  • 1/2kg halibut świeży
  • 10 gałązek melisa (świeża)
  • 4 szczypty pieprz cytrynowy(po dwie szczypty na porcję)
  • 2 małe łyżeczki masła
  • 4 ząbki czosnek
  • 1 plaster cytryny
  • sól(wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Uspokajający Halibut
Jak to zwykle u mnie bywa dzisiejszy halibut jest przyrządzony podobnie jak inne ryby,lecz tym razem z melisą.
Rybę skrobiemy z łusek,myjemy -osuszamy.Gałązki melisy płuczemy i również osuszamy a następnie siekamy drobno.Oj mówię jaki piękny zapach ma świeża melisa.Potem do misy wkładamy rybę posypujemy pieprzem,solą oraz melisą.Mieszamy dłonią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby ładnie przeszła melisą.Następnie przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego układamy na nie po jednej łyżeczce masła i obok lub na porcjach ryby rozrzucamy czosnek w łupinkach poprzecinany na pół.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 200*C po czym odkrywamy i podpiekamy ją jeszcze z termoobiegiem około 7-8 minut i gotowe.
Uspokajający Halibut
Tutaj widzimy tą samą porcję ryby ale w przybliżeniu.Prawda że kusząco wygląda...
Uspokajający Halibut
Tutaj widzimy poszczególne etapy przygotowania naszego halibuta...