Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Uszaki bzowe z warzywami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Uszaki to bardzo często występujące, ale mało znane u nas grzyby. Późną jesienią i zimą możemy sami ich sobie nazbierać.

Uszaki bzowe z warzywami

Składniki:

Uszaki bzowe z warzywami

 

  • ok.0,5 kg świeżych uszaków bzowych
  • 1 marchewka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • ZALEWA:
  • 0,5 szkl. octu 10%
  • 1,5-2 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 goździki
  • kawałek (2 cm) kory cynamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół strączka świeżego chili [albo szczypta płatków suszonego]
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy

Sposób przygotowania:

Uszaki bzowe z warzywami
Uszaki oczyścić z resztek kory, opłukać. Warzywa obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, selera w 0,5cm plasterki, cebulę w piórka. Wodę wymieszać z octem i wszystkimi dodatkami, pogotować kilka minut. Uszaki obgotować ok.10 min., osączyć, większe pokroić w paski, małe można zostawić w całości. Warzywa zblanszować, osączyć. Zalewę przecedzić i wrzucić do niej grzyby i warzywa, zagotować. Napełnić słoik ciasno gorącą mieszanką, uzupełnić wrzącą zalewą tak aby grzyby i warzywa były przykryty, od razu zakręcać i odstawić do ostygnięcia stawiając słoik do góry dnem. Można pasteryzować 20 min. jeśli sałatkę mamy długo przechowywać. Ja podaję tę sałatkę po odcedzeniu zalewy z dodatkiem świeżej papryki, zieleniny i majonezu.
O uszakach bzowych możecie przeczytać tutaj: https://gotujmy.pl/uszaki-bzowe,artykuly-kacik-babci-halinki-artykul,2756.html