Sposób przygotowania:
Uszaki bzowe z warzywami
Uszaki oczyścić z resztek kory, opłukać. Warzywa obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, selera w 0,5cm plasterki, cebulę w piórka. Wodę wymieszać z octem i wszystkimi dodatkami, pogotować kilka minut. Uszaki obgotować ok.10 min., osączyć, większe pokroić w paski, małe można zostawić w całości. Warzywa zblanszować, osączyć. Zalewę przecedzić i wrzucić do niej grzyby i warzywa, zagotować. Napełnić słoik ciasno gorącą mieszanką, uzupełnić wrzącą zalewą tak aby grzyby i warzywa były przykryty, od razu zakręcać i odstawić do ostygnięcia stawiając słoik do góry dnem. Można pasteryzować 20 min. jeśli sałatkę mamy długo przechowywać. Ja podaję tę sałatkę po odcedzeniu zalewy z dodatkiem świeżej papryki, zieleniny i majonezu.
O uszakach bzowych możecie przeczytać tutaj: https://gotujmy.pl/uszaki-bzowe,artykuly-kacik-babci-halinki-artykul,2756.html
O uszakach bzowych możecie przeczytać tutaj: https://gotujmy.pl/uszaki-bzowe,artykuly-kacik-babci-halinki-artykul,2756.html
misia53
Pyza
Doro
iwi69
Babciagramolka
Pyza
Sarenka