joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Uszka do barszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny dodatek do czerwonego barszczyku. Obowiązkowe danie na Wigilię.

Uszka do barszczu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Uszka do barszczu

 

  • Ciasto:
  • 1kg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok 1 szkl gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Uszka do barszczu
Farsz: Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i grzybki. Smażyć do czasu aż odparują. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić i dodać bułkę tartą. Ciasto: Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i literatka wykrawać koła. Na każde nałożyć trochę farszu i zlepiać uszka. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju przez ok 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z czerwonym barszczem.
Uszka do barszczu
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach
Uszka do barszczu
Cebuklę zeszklic na maśle, dodać pieczarki i grzybki, smażyc aż odparują
Uszka do barszczu
Z ciasta wykrawać kółka, zlepić uszka i gotowac ok 3 minut