cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Uszka wigilijne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

przepis na uszka do wigilijnego barszczu

Uszka wigilijne

Składniki:

Uszka wigilijne

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 150 dag suszonych prawdziwków (mogą być też inne grzyby),
  • 3 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • duża cebula,
  • siekana natka,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Uszka wigilijne

1. Grzyby zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.


2. Następnego dnia gotować je w tej samej wodzie.


3. Po ostudzeniu drobniutko posiekać.


4. Drobniutko posiekać również cebulę i poddusić ją na maśle.


5. Do cebuli dodać posiekane grzybki i natkę, doprawić na ostro. Ostudzić.


6. Zagnieść ciasto na uszka z mąki, jajka, soli i filiżanki przegotowanej wody.


7. Ciasto rozwałkować i wycinać z niego małe kółeczka.


8. Nałożyć farsz i zalepiać.


9. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.