Sposób przygotowania:
Uszka z grzybami Bernadetty
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny, a następnie gotujemy do miękkości- pod koniec gotowania lekko solimy, a następnie odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy ugotowane grzyby i razem smażymy 4-5 minut, studzimy. Cebulę i grzyby mielimy maszynką, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy kółka małą pierogownicą. Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i lepimy uszka. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową, podajemy z czerwonym barszczem.