migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Uszka z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Moja córeczka uwielbia uszka z barszczykiem. Zawsze kupowałam ale teraz już kleje sama. W zeszłym roku były z grzybami a teraz z kapustą i grzybami.

Uszka z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z kapustą i grzybami

 

 

  • FARSZ:
  • 100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)
  • 100 g ugotowanej kiszonej kapusty
  • 1 spora cebula
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą i grzybami
Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i skleić uszka. Gotowe uszka zamrozić lub ugotować, gotować 3 mniuty od wypłynięcia. Gdy zamrażamy ułożyć na deseczce i wstawić do zmarażarki, gdy zamrzną przełożyć do woreczka.
Uszka z kapustą i grzybami
Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju.
Uszka z kapustą i grzybami
Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli.
Uszka z kapustą i grzybami
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto
Uszka z kapustą i grzybami
Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i skleić uszka