Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Uszka z kapustą i grzybami Bernadetty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uszka z kapustą i grzybami na Święta i nie tylko.

Uszka z kapustą i grzybami Bernadetty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Uszka z kapustą i grzybami Bernadetty

 

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą i grzybami Bernadetty
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny, gotujemy do miękkości- pod koniec gotowania lekko solimy, a następnie studzimy. Kapustę lekko odciskamy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, studzimy. Wszystkie warzywa mielimy maszynką, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ,małą pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i lepimy uszka. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Uszka z kapustą i grzybami Bernadetty
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny, gotujemy do miękkości- pod koniec gotowania lekko solimy, a następnie studzimy.
Uszka z kapustą i grzybami Bernadetty
Kapustę lekko odciskamy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Uszka z kapustą i grzybami Bernadetty
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy jednolite ciasto.