Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 453]

Walentynkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche urocze babeczki wypełnione pysznym różowym kremem ozdobione czerwonym serduszkiem z galaretki ozdobione wianuszkiem z bitej śmietany.

Walentynkowe babeczki

Składniki:

Walentynkowe babeczki

na ciasto:

na różowy krem:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • odrobinę czerwonego barwnika spożywczego

na serduszka:

  • 2 czerwone galaretki

dodatkowo:

  • 1 szkl ubitej śmietany kremówki
  • białe malutkie cukrowe serduszka

Sposób przygotowania:

Walentynkowe babeczki

Przygotowanie babeczek:

Walentynkowe babeczki
Przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika

Przesianą mąkę posiekać z tłuszczami. Dodać przesiany cukier puder i żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wynieść do lodówki na 30 min. Małe metalowe foremki na babeczki ułożyć na stolnicy. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4-5 mm i na wałku przenieść na foremki. Za pomocą ręki wtłoczyć ciasto do foremek a okrawki zdjąć.

Tak przygotowane babeczki układamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni . Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące ostrożnie wyciągamy z foremek. Studzimy.

Przygotowanie różowego kremu i serduszek:

Walentynkowe babeczki
Różowym kremem wypełniamy korpusy babeczek

Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy w chłodzie do całkowitego stężenia. Gdy galaretka dobrze stężeje wycinamy z niej za pomocą malutkiej foremki w kształcie serca małe serduszka.

Schłodzony serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem. Do masy dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego. Wypełniamy kremem korpusy babeczek. Na środku każdej babeczki z kremem umieszczamy serduszko z galaretki.

Etap końcowy:

Za pomocą szprycy wypełnionej ubitą śmietaną wokoło serduszek tworzymy wianuszek na babeczkach.