Sposób przygotowania:
Waniliowy tort urodzinowy
Pieczemy biszkopt. Żółtka odzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Nieprzestając ubijać wlewamy olej, ocet oraz wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wlewamy na wyłożoną papierem tortownicę (śr.24cm). Pieczemy 50 minut w temp. 170-175 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier. Biszkopt przekrawamy w dwóch miejscach, aby powstały trzy jednakowe biszkopty. Przygotowujemy krem. Z mleka odlewamy 1/2 szkl. Pozostałe mleko zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Wlewamy mieszaninę do gotującego się mleka. Mieszamy, gotujemy 2 minuty. Odstawaimy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy. Dodajemy alkohol i jeszcze chwilę ucieramy. Krem dzielmy na 3 części. Dwoma częściami kremu przekładamy biszkopty. Pozostałą częścią smarujemy brzegi oraz wierzch biszkoptu. Brzegi dodatkowo obsypujemy posiakanymi orzechami. Wierzch dekorujemy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kolorowymi drażami i świeczkami.