pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Wariacja na temat pizzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja kombinowana pizza na szybki obiad z tego, co w lodówce. Smaczne i sycące.

Wariacja na temat pizzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wariacja na temat pizzy

 

 

  • 2 ziemniaki
  • kilka plasterków szynki lub kawałek boczku wędzonego
  • kawałek pora - biała część
  • pomidor
  • 3 cebule
  • cukier, sól, pieprz, majeranek
  • żółty ser do posypania

 

Sposób przygotowania:

Wariacja na temat pizzy
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. mąkę przesiać z odrobiną soli, wbić jajko, Dodać wyrośnięty zaczyn, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 30 minut. Na marginesie: najlepsze ciasto na pizzę, jakie znam :)Ziemniaki ugotować na miękko i ubić na puree. Ja miałam jeszcze troszkę fasoli, która nie zmieściła się w zupie i razem ubiłam. Cebulę i pora pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni - podsypać odrobiną cukru. Pomidora pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli. Jeśli używamy boczku możemy również skroić go w kostkę i podsmażyć z cebulową masą.Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blaszce. Na to wyłożyć ziemniaczane puree, na to cebulę z porem i pomidorem. Na sam koniec posypać wędliną, i żółtym serem oraz majerankiem.Piec 12 minut w 180st.
Wariacja na temat pizzy
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut
Wariacja na temat pizzy
Cebulę, pora i pomidora podsmażamy na patelni
Wariacja na temat pizzy
Na ciasto najpierw wykładamy puree, następnie cebulę
Wariacja na temat pizzy
Na wierzchu układamy wędlinę i starty ser