2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Smakowite domowe pieczywo z mielonymi suszonymi grzybami, dzięki dodatkowi majonezu długo utrzymuje świeżość,pachnie nieziemsko!

Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem

 

  • 25 dag mąki pszennej typ 650
  • 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka mielonych suszonych grzybów
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • ½ łyżeczki kminku w ziarnach
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta kurkumy
  • jajko do posmarowania
  • kminek do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem
Robimy zaczyn: Drożdże rozkruszamy w misce zasypujemy cukrem i rozcieramy łyżeczką, Zalewamy ciepłym mlekiem posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę pszenną mieszamy w drugiej misce z mąką razową posypujemy solą, dodajemy majonez, mielone suszone grzyby, prażoną cebulę oraz kminek i majeranek, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części Uformować wałeczki i zapleść jak warkocze. Końce warkoczy dobrze zlepić. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem posypać kminkiem i odstawić na 20 minut aby podrosło. Wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika piec 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180*c i piec około 15- 20 minut.
Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem
szykujemy składniki do sporządzenia warkocza
Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem
mieszamy składniki mielone grzyby majeranek prażoną cebulę majonez
Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem
wyrosnięte ciasto dzielimy na trzy częsci rolujemy
Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem
wyplatamy warkocz smarujemy jajkiem posypujemy kminkiem po wyrośnieciu pieczemy