Sposób przygotowania:
Warkocz z suszonymi grzybami i majonezem
Robimy zaczyn: Drożdże rozkruszamy w misce zasypujemy cukrem i rozcieramy łyżeczką, Zalewamy ciepłym mlekiem posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę pszenną mieszamy w drugiej misce z mąką razową posypujemy solą, dodajemy majonez, mielone suszone grzyby, prażoną cebulę oraz kminek i majeranek, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części Uformować wałeczki i zapleść jak warkocze. Końce warkoczy dobrze zlepić. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem posypać kminkiem i odstawić na 20 minut aby podrosło. Wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika piec 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180*c i piec około 15- 20 minut.