Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Warkocz z ,, warkocza „ z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Często kupując większy kawałek schaby ( szerokiego ) kupuję go z tzw ,, warkoczem „ – tzn kawałkiem mięsa przylegającym do schabu.

Warkocz z ,, warkocza „ z gruszkami

Składniki:

Warkocz z ,, warkocza „ z gruszkami

 

  • 1 kawałek mięsa od schabu ( ok. 25 dag ) tzw ,, warkocza ,,
  • 2 gruszki
  • 2 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
  • Sos sojowy
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Warkocz z ,, warkocza „ z gruszkami
Mięso przeciąć wzdłuż na 3 paski. Złożyć razem i zawiązać na jednym końcu nitką by się nie rozpadały. Potem spleść mięso jak warkocz i ponownie zawiązać koniec plecionki. Natrzeć ,, warkocz ,, sosem sojowym , pieprzem , papryką . Obsmażyć na rumiano na oleju z masłem . Zalać wodą i dusić na małym gazie 45 minut. Gruszki obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę . Dodać do sosu , uzupełnić ilość płynu jeżeli za mocno odparował . Włożyć konfiturę z żurawiny i dusić ok. 15 minut –tak by gruszki zmiękły ale nie rozpadły się .Doprawić sos sosem sojowym , pieprzem i papryka wg uznania. Przed podaniem usunąć nitki.

Tagi:

mięso sosy schab