Sposób przygotowania:
Warkocz z ziarnami
Z połowy letniej wody, drożdży, cukru oraz 1 łyżki mąki chlebowej przygotowujemy rozczyn. Mieszamy wszystkie składniki. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, dodajemy olej i sól. Mieszamy składniki wlewając przygotowany rozczyn. Stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Zagniatany energicznie ciasto (ok 15 minut). Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatany by pozbyć się powietrza. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą części wałkujemy na prostokąt i zwijamy jak roladę. Przygotowane 4 wałki obtaczamy każdy inaczej. W tym celu na blacie rozwijamy zwilżoną ściereczkę. Turlamy na niej wałki, by delikatnie nawilgły. Dzięki temu ziarna będą się łatwo do nich przylepiać. Pierwszy wałek obtaczamy z maku, drugi w sezamie, trzeci w otrębach a czwarty w siemieniu lnianym. Z przygotowanych wałków zaplatamy warkocz. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony warkocz studzimy.