jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Warkocz z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Można go wykonać także z udziałem innych, ulubionych dodatków:) Jego zewnętrzny wygląd zależy tylko i wyłącznie od naszego pomysłu!

Warkocz z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocz z ziarnami

 

  • Składniki na 1 sztukę:
  • 450 gram mąki pszennej chlebowej typ 750,
  • 50 gram płatków orkiszowych,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • ok 350 ml letniej wody,
  • Dodatkowo:
  • nawilżona ściereczka kuchenna,
  • siemię lniane do obtoczenia części ciasta,
  • suchy mak do obtoczenia części ciasta,
  • otręby pszenno-żytnie do obtoczenia części ciasta,
  • sezam do obtoczenia części ciasta

 

Sposób przygotowania:

Warkocz z ziarnami
Z połowy letniej wody, drożdży, cukru oraz 1 łyżki mąki chlebowej przygotowujemy rozczyn. Mieszamy wszystkie składniki. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, dodajemy olej i sól. Mieszamy składniki wlewając przygotowany rozczyn. Stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Zagniatany energicznie ciasto (ok 15 minut). Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatany by pozbyć się powietrza. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą części wałkujemy na prostokąt i zwijamy jak roladę. Przygotowane 4 wałki obtaczamy każdy inaczej. W tym celu na blacie rozwijamy zwilżoną ściereczkę. Turlamy na niej wałki, by delikatnie nawilgły. Dzięki temu ziarna będą się łatwo do nich przylepiać. Pierwszy wałek obtaczamy z maku, drugi w sezamie, trzeci w otrębach a czwarty w siemieniu lnianym. Z przygotowanych wałków zaplatamy warkocz. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony warkocz studzimy.
Warkocz z ziarnami
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części
Warkocz z ziarnami
Z każdej części wałkujemy prostokąt. Zwijamy rulony
Warkocz z ziarnami
Poszczególne wałki nawilżamy i obtaczamy w ziarnach
Warkocz z ziarnami
Zapleciony warkocz odstawiamy do podrośnięcia

Tagi:

ciasto mak