jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Wieniec pszenny z ziarnami.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polecam takie pieczywko z ziarnami nie tylko na Wielkanoc.

Wieniec pszenny z ziarnami.

Składniki:

Wieniec pszenny z ziarnami.

 

  • około 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag krupczatki
  • 4 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 1 łyzeczka soli (płaska!)
  • ziarno do posypania (len, orzechy, sezam itp.)
  • 3 łyżki mleka do posmarowania masła
  • kiełki i zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wieniec pszenny z ziarnami.
Z łyżki mąki , odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietanyi pozostaw do wyrośnięcia. Makę przesiej do miski i ogrzej ją.Dodaj jajo,zaczyn, łyżeczkę soli, mlekoi stopione i schłodzone masło.Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki.Pozostaw w cieple do wyrośnięcia.Ciasto podziel na 3 części , rozwałkuj je na paski.Każdy pasek posmaruj mlekiem i oblep innym ziarnem.Spleć warkocz i ułóż go na wysmarowanej blaszce izostaw do wyrośnięcia.Upiecz na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku.Przed podaniem ułóż w środku bukiecik z ziół i kiełków

Tagi:

zioła