VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Warstwowy schabowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przygotowuję również schabowe z cebulką i pieczarkami w środku, jednak tym razem zrobiłam go odwrotnie i poprzekładałam warstwami.

Warstwowy schabowy z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Warstwowy schabowy z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Warstwowy schabowy z pieczarkami
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w 1 cm plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. Na drugiej patelni smażymy cebulkę z pieczarkami (pokrojone w plastry). Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pieczarki, następnie usmażone schabowe i kolejną warstwę pieczarek i schabowych. Przygotowujemy zalewę: sos grzybowy mieszamy z 150 ml wody i śmietana. Wlewamy do naczynia tak żeby wszystko zakryć. zapiekamy w 180 C przez ok. 30 minut.
Warstwowy schabowy z pieczarkami
Schabowy zalany sosem grzybowym ze śmietaną