Warstwowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny,lekki deser w sam raz do kawy

Warstwowy sernik na zimno

Składniki:

Warstwowy sernik na zimno

 

  • 1 l mleka
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 500 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • kwasek cytrynowy
  • śmietankowy aromat do ciasta
  • 2 łyżki kakao
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • ulubione świeże owoce

Sposób przygotowania:

Warstwowy sernik na zimno
1. Jajka ubić ze śmietaną. Mleko zagotować, po czym dodać mieszankę jajek i śmietany. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. 2. Durszlak wyłożyć gazą, po czym wylać gorąca masę. Odstawić do ostygnięcia. 3. Masło utrzeć z cukrem ,po czym stopniowo dodawać ser, który pozostał na gazie w durszlaku. Doprawić kwaskiem cytrynowym i aromatem śmietankowym. Masę twarogową podzielić na 2 części i do jednej z nich wsypać kakao. Dokładnie wymieszać. 4. Połowę biszkoptów ułożyć w tortownicy. Przykryć masą kakaową, a następnie drugą część biszkoptów i jasną masę serową .Wyrównać wierzch łyżką. Owoce oczyścić, pokroić, ozdobić nim sernik i zalać tężejącą galaretką.