SUPERPRZEPIS

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Dla moich mężczyzn przygotowałam warzywa zapiekane z ryżem i pulpetami. A dla mnie przygotowałam warzywa zapiekane z kuskusem i pulpetami.

Składniki:

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

warzywa

  • 3 cukinie
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku

pozostałe składniki

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki ugotowanego kuskusu
  • 23 gotowe pulpety z masłem orzechowym i musztardą

dodatki

Sposób przygotowania:

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

przygotowanie składników

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami
Opłukaną i osuszoną cukinię pokroić w kostkę.

Cukinie opłukać i odciąć końcówki. Osuszyć cukinie i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami
Obraną z łupinek cebulę pokroić dość grubo.

Cebulę obrać z łupinek i dość grubo pokroić.

przygotowanie składników cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami
Opłukaną i osuszoną paprykę pokroić w kostkę.

Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i gniazdo nasienne. Paprykę osuszyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami
Obrane i opłukane marchewki pokroić w kostkę.

Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie warzyw

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Olej rozgrzać w dużym garnku, dodać cebulę i podsmażyć.

przygotowanie warzyw cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Do cebuli dodać marchewkę i przesmażyć.

przygotowanie warzyw cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Do garnka dodać cukinię.

przygotowanie warzyw

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Do składników w garnku dodać paprykę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wymieszać i chwilę smażyć.

przygotowanie warzyw cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Warzywa wymieszać z koperkiem.

przygotowanie zapiekanki

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Do formy do zapiekania wyłożyć ugotowany ryż. obok wyłożyć podsmażone warzywa.

przygotowanie zapiekanki cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Na ryżu ułożyć pulpety.

przygotowanie zapiekanki cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Do małej foremki do zapiekania wyłożyć podsmażone warzywa. W środku zrobić dołek i włożyć kuskus.

przygotowanie zapiekanki cd

Warzywa Eli zapiekane z pulpetami

Na wierzchu ułożyć pulpety. Foremki przykryć folią aluminiową.Obydwie foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Smacznego!