Sposób przygotowania:
Warzywa Eli zapiekane z pulpetamiprzygotowanie składników
Cukinie opłukać i odciąć końcówki. Osuszyć cukinie i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cebulę obrać z łupinek i dość grubo pokroić.
przygotowanie składników cd
Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i gniazdo nasienne. Paprykę osuszyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie warzyw
Olej rozgrzać w dużym garnku, dodać cebulę i podsmażyć.
przygotowanie warzyw cd
Do cebuli dodać marchewkę i przesmażyć.
przygotowanie warzyw cd
Do garnka dodać cukinię.
przygotowanie warzyw
Do składników w garnku dodać paprykę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wymieszać i chwilę smażyć.
przygotowanie warzyw cd
Warzywa wymieszać z koperkiem.
przygotowanie zapiekanki
Do formy do zapiekania wyłożyć ugotowany ryż. obok wyłożyć podsmażone warzywa.
przygotowanie zapiekanki cd
Na ryżu ułożyć pulpety.
przygotowanie zapiekanki cd
Do małej foremki do zapiekania wyłożyć podsmażone warzywa. W środku zrobić dołek i włożyć kuskus.
przygotowanie zapiekanki cd
Na wierzchu ułożyć pulpety. Foremki przykryć folią aluminiową.Obydwie foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Smacznego!
gusia1000