Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Warzywa z jajkiem sadzonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa bardzo smaczna, ale niestety dość kaloryczna.

Warzywa z jajkiem sadzonym

Składniki:

Warzywa z jajkiem sadzonym

 

  • 4 żółte papryki
  • 40 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 pęczki dymki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag sera feta
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 papryczki chili
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz cayenne
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Warzywa z jajkiem sadzonym
Papryki umyć, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Ząbki czosnku obrać, posiekać. Dymkę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki długości 3 cm. Dymkę, czosnek i paprykę zeszklić na oliwie, dodać przekrojone i oczyszczone chili, wlać wino i bulion. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Warzywa rozłożyć na 2 mniejsze patelnie. Do każdej wbić po 2 jajka, posolić, nie mieszać. Przykryć, podgrzewać 4 minuty, posypać pokruszoną fetą i udekorować bazylią.