SUPERPRZEPIS

Warzywa z kurczakiem z piekarnika

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Warzywa z kurczakiem z piekarnika

Nie ukrywam, ze lubię takie dania, czyli w miarę szybkie i jednogarnkowe. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a są smaczne i sycące.

Składniki:

Warzywa z kurczakiem z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Warzywa z kurczakiem z piekarnika

Etap 1:

Warzywa z kurczakiem z piekarnika
Kurczaka pokroić w paski, pozostawić w marynacie.

Filet z kurczaka, umyć, oczyścić, pokroić w paski. Posypać przyprawą do grilla oraz wymieszać z marynatą teriyaki. Zostawić na 1-2 godziny w marynacie (w lodówce).

Etap 2:

Warzywa z kurczakiem z piekarnika
Ziemniaki obrać i pokroić w grube frytki.

Ziemniaki obrać i pokroić w grube frytki.

Etap 3:

Warzywa z kurczakiem z piekarnika
Cukinię, paprykę, czosnek i cebulę pokroić.

Cukinię pokroić w plasterki, z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, cebulę w piórka a czosnek w talarki. Przełożyć do miski i wymieszać z olejem z pomidorów i przyprawami, czyli solą, pieprzem,cząbrem, tymiankiem, papryką.

Etap 4:

Warzywa z kurczakiem z piekarnika
Warzywa i mięso wyłożyć równomiernie na blasze.

Warzywa i mięso przełożyć do naczynia do pieczenia.

Etap 5:

Warzywa z kurczakiem z piekarnika
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 35-40 minut.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 35-40 minut. W połowie pieczenia można lekko przemieszać warzywa.