Sposób przygotowania:
Warzywna wyspa z pary z sosem aioli
Najpierw przygotowujemy sos. Znajdziecie pod tym adresem - https://gotujmy.pl/sos-czosnkowy-aioli,przepisy,195449.html (Nie zmieściłabym wszystkich fotek na warzywa i sos) Szorujemy ziemniaki, przekrawamy ja na pół i układamy skórką na dół w dolnej części parowaru. Oprószamy je odrobiną soli i posypujemy listkami estragonu. Myjemy pozostałe warzywa. Brokuła przecinamy na pół, kalafiory w różyczki. Układamy na wyższych piętrach parowaru posypując odrobiną soli i pieprzem ziołowym. Nastawiamy parowar wg instrukcji, gdyż są różne. Moje warzywa uparowały się w 35 minut. Duży talerz wykładamy kruchą sałatą, pomidory kroimy w cząstki. Na talerzu układamy dookoła na sałacie ziemniaki, następnie części brokuła i kalafiory. Dookoła układamy cząstki pomidora przekaładane listkami bazylii. Dekorujemy gałązkami estragonu, oliwkami i kwiatami ogórecznika. Pomidory orószamy odrobiną soli i czarnego pieprzu. Podajemy z sosem aioli.
marietta