Sposób przygotowania:
Warzywny miszmasz
Kiedy kończy się mięso, które piekło się w brytfance nie wyrzucam pozostałego na spodzie sosu z przyprawami, ale wykorzystuję go do przygotowania aromatycznej potrawy z pieczonych warzyw, która pozwala zrobić sobie chwilę odpoczynku od mięsnego szaleństwa i jednocześnie ciągle delektować się jego smakiem i aromatem. Z wyprzedzeniem namaczam pół filiżanki białej fasolki przez dwadzieścia cztery godziny. Fasolkę gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Do brytfanki kolejno wrzucam obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, obraną i pokrojoną na kawałki marchew, cebulkę pokrojoną w ćwiartki oraz zmiażdzony czosnek w łupinkach. Podlewam lekko wodą, posypuję ziołami i solą i zapiekam pod przykryciem 20 minut. Następnie dodaję fasolkę i pomidora pokrojonego w ósemki i zapiekam odkryte przez kolejne 10 mint. Podaję na ciepło.