Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbka cielęca w winnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można przygotować wątrobę wieprzową.

Wątróbka cielęca w winnej marynacie

Składniki:

Wątróbka cielęca w winnej marynacie

 

  • 1/2 kg wątróbki cielęcej
  • 3 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka cielęca w winnej marynacie
Do naczynia wlać wino, dodać utartą na tarce cebulę, pokruszony listek laurowy, sok z cytryny, otartą skórkę, majeranek, pieprz, dokładnie wymieszać. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry, włożyć do marynaty, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie wątróbkę wyjąć z marynaty, osuszyć i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Przełożyć do garnka, oprószyć solą, obłożyć obranymi ze skórki i pokrojonymi w plasterki bananami, zalać marynatą i dusić przez 10 minut. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.