Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa z bakaliami i cebulką na ryżu
Zalać 3 szklankami bulionu wypłukany na szklisto ryż .Gotować na małym gazie ok. 25 minut. Gdy ryż jest sypki zawinąć garnek w koc i odstawić by doszedł. W czasie kiedy ryż się gotuje -obrać i usiekać drobno cebulę. Zeszklić na odrobinie oleju ( 2 łyżki) na złoto ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru- lepiej się karmelizuje.). Przełożyć do miseczki. Namoczyć na 10 minut bakalie ( bez skórki pomarańczowej) w szklance gorącej wody, a potem ugotować ( przez 10 minut). Odcedzić. Pokroić figi i morele. Umytą wątróbkę oczyścić , osuszyć i podzielić na pojedyncze płaty. Posolić, posypać pieprzem i papryką. Na patelni po cebuli rozgrzać 4 łyżkach oleju z masłem i smażyć wątróbki na rumiano. Dołożyć cebulę , pokrojone w paseczki bakalie i skórkę pomarańczową. Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania bakalii i dusić 10 minut. Doprawić do smaku maggi, pieprzem. Podawać posypane drobno usiekaną natką pietruszki.