Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wątróbka duszona z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wątróbka duszona z pieczarkami:Wątróbkę umyć, zalać mlekiem i moczyć ok godziny. Wyjać, osuszyć i pokroić

Wątróbka duszona z pieczarkami

Składniki:

Wątróbka duszona z pieczarkami

 

  • 1/2 kg wątróbki cielęcej
  • 1 l mleka
  • 20 dag pieczarek
  • 250 m wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka duszona z pieczarkami

Wątróbkę umyć, zalać mlekiem i moczyć ok godziny. Wyjać, osuszyć i pokroić na kawałki. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na plasterki. Wątróbkę oprószyć mąką. Na patelni rozgzrać olej i zarumienić wątróbkę ze wszystkich stron. Wlać wino i koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos zagotować i dodać pieczarki. Całość dusić pod przykryciem ok 1/2 godz, a jeśli po tym czasie wątróbka będzie nadal twarda, trzymać na ogniu jeszcze 15 min. Wątróbka duszona doskonale komponuje się z ciemnym pieczywem.